CONTACT
Str. Constantin Daicoviciu nr. 2,
Cluj-Napoca
amnhistorica@mnit.ro
amnhistorica@gmail.com
 
e-ISSN: 2783-9710
p-ISSN: 1454-1521
DOI: https://doi.org/10.54145/ActaMN
 
LICENȚĂ
 creative com 
 
INDEXATĂ
Erih
 

erih

 
cross
 
PUBLICATĂ DE
Contact
 
EDITARE TEHNICĂ ȘI TIPĂRIRE
      Contact
 
FINANȚARE
MIN CULT

SCOP ȘI OBIECTIVE

Acta Musei Napocensis. Historica este una dintre cele două serii ale revistei științifice a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, având apariție anuală. Revista încurajează publicarea de lucrări originale sub formă de studii ample, articole, note, discuții, rapoarte și recenzii, fără a impune în prealabil un număr limitat de lucrări ori un format strict pe secțiuni.

Revista Acta Musei Napocensis. Historica își propune să reunească studii inovative, interdisciplinare, de înaltă calitate și promotoare a unor perspective noi de cercetare din domeniul istoriei și patrimoniului istoric și arheologic corespunzătoare perioadelor medievală, modernă și contemporană (secolele X–XXI).

Prin aria tematică largă, anuarul vizează publicarea cercetărilor de ultimă oră din domeniile arheologiei, istoriei, istoriei artei, studiilor muzeale, arheometriei, digitalizării în științele umaniste, fără a omite restaurarea și conservarea patrimoniului mobil și imobil.

Reflectând distribuția geografică a patrimoniului mobil care constituie principalele colecții ale muzeului și tema proiectelor de cercetare derulate de către instituție, conținutul revistei este axat pe tematici referitoare la teritoriul Transilvaniei și la zonele învecinate, cu puternic accent asupra interconexiunilor spațiale și temporale din cuprinsul arealului respectiv.

Revista apare în limba engleză și accesibilă integral online, pentru o maximă accesibilitate internațională, dorind să ofere cercetătorilor locali expunere internațională și cercetătorilor străini posibilitatea de a include cercetarea istorică din Transilvania în sfera lor de interes.